.

τα μαθήματα των παραδοσιακών χορών συνεχίζονται. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: Ηρακλής Τσάνης: 697 460 6127 και Αμαλία Σούκουλη: 694 693 5657

3D

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2023

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ των Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων
•Ενεργή ήταν η συμμετοχή του Συλλόγου στο Παραδοσιακό καρναβάλι του Δήμου Κορινθίων την Παρασκευή 17/2/23, όπου πήραν, επίσης, μέρος ο πολιτιστικός σύλλογος Λεχαίου, ο Χορευτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Στιμάγκας «ΘΥΑΜΙΣ» , η Κορινθιακή Εστία Ιστ.κ' Λαογραφικών.Ερευνών, η Μικρασιατικη Στεγη Κορινθου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξυλοκέριζας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινθίων η "Τερψιχόρη" , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σολυγείας , ο Χορευτικός και Λαογραφικός Σύλλογος "Η ΡΕΑ " και ο Χορευτικός Όμιλος Κορινθίας. Η πομπή ξεκίνησε από το Δημαρχείο Κορίνθου και με δρώμενα και τραγούδια της Δόμνας Σαμίου, περιδιάβηκε τους πεζοδρόμους και κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, τον γνωστό ΦΛΟΙΣΒΟ όπου στήθηκε ένα ωραίο παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Θεόδωρου Δούρου αλλά και με νόστιμο βραστό κρέας και ευωδιαστό κρασάκι, προσφορά του δήμου Κορινθίων και των συλλόγων! • Το Σάββατο 25/2/23 το χορευτικό του Συλλόγου μας πήρε μέρος σε Παραδοσιακή Συναυλία στο Λουτράκι, ένα παιδικό Αντάμωμα παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων πολλών Πολιτιστικών Συλλόγων όπως: ο Προοδευτικός Εκπολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Περαχώρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου «ΜΕΛΑΓΚΑΒΙ», Ο ΙΒΥΚΟΣ Σύνδεσμος Λουτρακιωτών - Περαχωριτών, ο Χορευτικός Όμιλος "Ειρήνη" Ηρακλείου Αττικής, ο Λαογραφικός Όμιλος Ισθμίας, το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων - Lykeion ton Hellinidon of Megara, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Θεοδώρων "Το Πράθι”, ο Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ισθμίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Θεοδώρων, η Κορινθιακή Εστία Ιστορικών και Λαογραφικών Ερευνών και η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου. Πήρε μέρος η Ορχήστρα του Γιάννη Παυλόπουλου. ΠΑΡΕΛΑΣΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Την ημέρα της Εθνικής μας Επετείου άγημα του Συλλόγου μας παρέλασε περήφανα και λεβέντικα με τις υπέροχες παραδοσιακές, ηπειρώτικες φορεσιές . ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Δύο μονοήμερες εκδρομές κατάφερε να διοργανώσει ο Σύλλογος μέσα στο 2023. Στις 14/5/23 ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε με επιτυχία μία πολύ ενδιαφέρουσα μονοήμερη εκδρομή στη Λακωνία και συγκεκριμένα στην Αρεόπολη, το Σπήλαιο Δυρού και το Γύθειο.
Στις 19/11/23 πραγματοποιήθηκε Εκδρομή-Προσκύνημα στα Καλάβρυτα με πολύ καλή συμμετοχή μελών και φίλων του Συλλόγου.
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ 1) το Σάββατο 27/5/23 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αρτινού συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου, στην Κόρινθο σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Σύλλογο Ηπειρωτών Κορινθίας «η ΠΙΝΔΟΣ» και το βιβλιοπωλείο «ΚΙΒΩΤΟΣ» . Όπως συνήθως ο συγγραφέας παρουσίασε ο ίδιος το βιβλίο του με τον γνωστό, ευπροσήγορο και χειμαρρώδη του λόγο. Μας πήρε απ' το χέρι και περπατήσαμε μαζί στο "Καλντερίμι" του. Το κοινό που κατέκλυσε το χώρο έμεινε για μια ακόμα φορά ενθουσιασμένο από την άμεση και ευχάριστη επικοινωνία του με τον συγγραφέα.
2)Άλλη μια επιτυχημένη βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε επίσης στις 27/5/23 από το Σύλλογό μας, σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες» και την Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου που εδρεύει στην Αθήνα (Ε.ΚΑ.Β.Η). Στο φιλόξενο εμπορικό επιμελητήριο αυτή τη φορά, με την παρουσία πολλών και διακεκριμένων προσώπων του Κορινθιακού Πολιτισμού μεταξύ των οποίων ο πανταχού παρών, πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων Γιάννης Μπάρτζης, η πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος κ. Μαρία Χρισταρά, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου μας Βαγγέλης Ματάτσης, ο πρώην πρόεδρος των Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας Ηλίας Καλαντζής, ο γραμματέας του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ν.Κορινθίας Κώστας Λάγιος, οι λογοτέχνες Αγγελική Μπούλιαρη, Έλενα Γεωργίου, Κώστας Λιάκος, Παυλίνα Μπεχράκη, Βασιλική Καλαχάνη, Ελένη Συκά- Κοντόζογλου, Ευαγγελία Πανούση, Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση κ.α. Το νέο σε κυκλοφορία αλλά πολύ πιο παλιά γραμμένο (1970) μυθιστόρημα του Βορειοηπειρώτη συγγραφέα Πέτρου Τσερκέζη «Σονάτα για βιολί και θρήνο» παρουσίασαν γλαφυρά και με μεγάλη ζέση και συγκίνηση οι λογοτέχνες Μαίρη Σουρλή, Θεοδόσης Μάντζαρης, Μιρέλλα Καλαντζή και Ντίνα Μίλο, ενώ ενδιαφέρον παρουσίασε και καταχειροκροτήθηκε η αυθόρμητη παρέμβαση του παρευρεθέντος σκηνοθέτη Γιώργου Νόνη με τις αισθαντικές και ενθουσιώδεις απαγγελίες του. Χαιρέτησαν την εκδήλωση η πρόεδρος των Αλκυονίδων κ. Όλγα Κονομόδη-Θωμά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας η «ΠΙΝΔΟΣ» κ. Ηρακλής Τσάνης και ο πρόεδρος της Ε.ΚΑ.Β.Η. Κώστας Νούσιας ενώ το μουσικό σκέλος κάλυψε επάξια με την κιθάρα της η νεαρή καλλιτέχνης Τζένη Κακριδή. Ο συγγραφέας στην σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε με πολύ αγάπη στο Κορινθιακό κοινό, που για πολλοστή φορά τον υποδέχεται στο πολιτιστικό του τοπίο και παρουσίασε συγκινημένος μια νέα ποιητική συλλογή με τίτλο "ήλιος ο Κορινθιακός" εμπνευσμένο από τις προηγούμενες αφίξεις του στην πόλη της Κορίνθου καθώς και από συγκεκριμένα άτομα που ο ίδιος ξεχώρισε κι εκτίμησε ως ανθρώπους της προσφοράς στον Πολιτισμό της Κορινθίας, Ηπειρώτες και Κορινθίους. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι γραμματείς των δύο ντόπιων διοργανωτών φορέων Μαρίνα Καλλίρη και Νίκος Ματάτσης.
ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ -Στις 9/6/23 το χορευτικό μας πήρε μέρος στο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών του Ευθύμειου Κέντρου Κορίνθου. Άξιοι συγχαρητηρίων τόσο το χορευτικό μας όσο και ο Διοργανωτής φορέας. -Στις 19/6/23 εξαιρετική ήταν η εμφάνιση του Χορευτικού μας στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Μορφωτικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλλιθέας Κορίνθου στο προαύλιο του 11ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου. Συγχαρητήρια στο χορευτικό και στη χοροδιδασκάλισσά μας Μαρία Βαγγελή. Πολλά συγχαρητήρια και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες Μικρασιατικη Στέγη Κορινθου, Ένωση Κρητών Κορινθίας Ψηλορείτης, Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας «Ο Άγιος Δονάτος» και Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινθίων η «Τερψιχόρη». -Στις 2/7/23 το χορευτικό μας πήρε ενεργό μέρος στα εγκαίνια του νέου αμφιθεάτρου «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ, στο Πάρκο Δεξαμενής, στο Λουτράκι. -Στις 31/8/23 το χορευτικό μας συμμετείχε στο 22ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός και Εξωραιστικός Σύλλογος Ελαιώνα Ηλείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου