.

τα μαθήματα των παραδοσιακών χορών συνεχίζονται. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: Ηρακλής Τσάνης: 697 460 6127 και Αμαλία Σούκουλη: 694 693 5657

3D

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

ΤΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΜΟΙΡΟΛΟΙ΅΅


                             
                               

                                      ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΚΙΝΓΚ
           
"Ο Αμερικάνος ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΚΙΝΓΚ, ένας μανιώδης συλλέκτης δίσκων 78 στροφών από την Βιρτζίνια, πάει διακοπές στην Κωνσταντινούπολη, πέφτει πάνω σε κάτι δισκάκια της δεκαετίας του '20 με κλαρίνα και βιολιά από την Ήπειρο, γράφει ένα βιβλίο για τη δημοτική μουσική της Ηπείρου, του Αλέξη Ζούμπα και του Κίτσου Χαρισιάδη. Τη μουσική που παρηγορεί, τη μουσική που φέρνει κάθαρση, τη μουσική που θεραπεύει την απώλεια, που απαλύνει τις πληγές της ψυχής, τη μουσική που προετοιμάζει, που καθησυχάζει. Ένα συναίσθημα μπολιασμένο στον ήχο που αφήνει την αίσθηση ότι ο μουσικός που σου παίζει έχει κοιτάξει την άβυσσο και σου φέρνει πίσω τον αντίλαλο που βγαίνει από το ρήγμα: αυτή η μουσική είναι το ηπειρώτικο μοιρολόι. Έπρεπε να το γράψει για να το μάθουμε ένας Αμερικάνος συλλέκτης δίσκων 78 στροφών από την Βιρτζίνια" αυτά έγραψε  ένθερμος αναγνώστης του βιβλίου του.

                                       ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΣΟΚΡΑΤΙΣΣΕΣ

 

Οι ΙΣΟΚΡΑΤΙΣΣΕΣ  ένα ολιγομελές πολυφωνικό σχήμα, δημιουργήθηκαν το 2015 στην Αθήνα από κορίτσια που κατάγονται οι περισσότερες από την Πολύτσανη Πωγωνίου  χωριό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία , με την προτροπή και τη στήριξη της μουσικού Άννας Κάτση.


 

  Όλα τα μέλη έχουν σαν μουσικό βίωμα από την παιδική τους ηλικία το πολυφωνικό ηπειρώτικο τραγούδι, ειδικότερα το τραγούδισμα της Πολύτσανης, χωριό με πλούσια και ενεργή παράδοση στο είδος. Έτσι, κουβαλώντας όχι μόνο από τις οικογένειές τους αλλά και από το γενικότερο περίγυρο την αγάπη και την εξοικείωση με το πολυφωνικό τραγούδι, οδηγήθηκαν τις κοινές παιδικές τους μνήμες και πολυφωνικές συνευρέσεις να τις ξαναχτίσουν και αναβιώσουν στο αστικό πια περιβάλλον.
 
 

  Αυτό είναι όχι μόνο πηγαία ανάγκη συνέκφρασης μέσα από κάτι κοινό που θέλουν να διαφυλαχτεί αλλά και τρόπος δημιουργίας στη σύγχρονη κοινωνία που προβάλλει πρότυπα ατομικότητας και αποξένωσης. Το πολυφωνικό πέρα από τη μουσικότητα του για τις ΙΣΟΚΡΑΤΙΣΣΕΣ  είναι στάση ζωής, που προϋποθέτει ομοψυχία , αλληλοστήριξη, σύμπνοια. Η μαγεία των επιμέρους στοιχείων του συνόλου που γίνονται μια φωνή, ένα, σαν το τραγούδι που θα παρασύρει στο χορό για τον καλύτερο κόσμο. 

 

 Μέλη: Άννα Κάτση Μαρία Γκίκα Παναγιώτα Τσελίκη Σοφία Ίσου Χρύσα Κονόμη Ίρις Νουρεντίνη Άρτεμις Ίσου



ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ “H ΠΙΝΔΟΣ”


 Δασκάλα του χορευτικού: Σοφία Σπυροπούλου. ΔΕΙΤΕ ΤΟ!



 
                                      ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

O Πολιτιστικός  Σύλλογος  Ηπειρωτών  Κορινθίας «Η ΠΙΝΔΟΣ», σε συνεργασία με τις εκδόσεις  “ΔΩΜΑ”  και το βιβλιοπωλείο “ΚΙΒΩΤΟΣ
                               Σας Προσκαλούμε
την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, ώρα 8.00 μμ,
στην Αίθουσα “Μαρία Δημητριάδη”  στην  Κόρινθο  (Αδειμάντου 12)
στην παρουσίαση του βιβλίου Hπειρώτικο Μοιρολόι” από τον ίδιο το συγγραφέα του, τον Αμερικανό- μουσικό  ΚΡΊΣΤΟΦΕΡ  ΚΙΝΓΚ.
Συμμετέχουν:
το πολυφωνικό Σύνολο Iσοκράτισσες-Isokratisses” από την Πολύτσανη Πωγωνίου  &
το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας “η Πίνδος”
                                           Για  το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος                                                      η γραμματέας
Ηρακλής Τσάνης                                       Δώρα Αναγνωτοπούλου













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου