.

τα μαθήματα των παραδοσιακών χορών συνεχίζονται. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: Ηρακλής Τσάνης: 697 460 6127 και Αμαλία Σούκουλη: 694 693 5657

3D

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

 

     Διεθνής  Αναγνώριση  

του Πολυφωνικού  τραγουδιού  της Ηπείρου ως "στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας" 

Δικαιώθηκε , επιτέλους, μία σημαντική πρωτοβουλία που ο Σύλλογός μας στήριξε με κάθε δυνατό τρόπο και σε όλες της τις εκφάνσεις.  

"τροχόσπιτο",  έρευνα,  προστασία,  και προώθηση        του πολυφωνικού τραγουδιού 

Το Polyphonic Caravan είναι ένα μακροχρόνιο έργο που στοχεύει στην έρευνα, την προστασία και την προώθηση του πολυφωνικού τραγουδιού της Ηπείρου. Το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου εκτελείται για αιώνες και εκτελείται από μια ομάδα τραγουδιστών με δύο έως τέσσερις διακριτικούς ρόλους μεταξύ τους και αγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής, όπως παιδική ηλικία, γάμος, θάνατος, ιστορικά γεγονότα και ποιμαντική ζωή. Μετά τον Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον επακόλουθο Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο, το στοιχείο σταδιακά έγινε σποραδικό αφού οι κάτοικοι της Ηπείρου άρχισαν να μεταναστεύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τελικά, ελάχιστοι έμπειροι ερμηνευτές παρέμειναν στα χωριά. 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μια ομάδα νέων, εσωτερικοί μετανάστες από την Ήπειρο, δημιούργησαν την πρώτη πολυφωνική ομάδα, με το όνομα «Χαονία», στην Αθήνα.


 Συνειδητοποιώντας τις απειλές που αντιμετώπιζε το στοιχείο και την ανάγκη καλλιέργειας γόνιμου εδάφους για αυτό στο νέο αστικό περιβάλλον, αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη και την προώθηση του στοιχείου.

Στην Κόρινθο παραβρέθηκαν  σε δύο από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας : Τo 2015 σε ΑΦΙΕΡΩΜΑ στα ΤΟΞΩΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ  (Φωτο: πάνω και κάτω) 

 και στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ.Καλπούζου "Το γινάτι", το 2018 (Δύο επόμενες φωτογραφίες)

Μετά την πρώτη συναυλία της Chaonia το 1997, ίδρυσαν τη μη κυβερνητική οργάνωση «Apiros (Polyphonic Caravan)». Οι πρωταρχικοί στόχοι τους ήταν να ευαισθητοποιήσουν την πρακτική, να την τεκμηριώσουν μέσω εκτεταμένης έρευνας πεδίου, να δημιουργήσουν γέφυρες μεταξύ γενεών και γεωγραφικών ορίων και να φέρουν σε όλους όσους τραγουδούν το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου. 

Αυτοί οι στόχοι παραμένουν στον πυρήνα της φιλοσοφίας του έργου μέχρι σήμερα. Μέσω της εικοσαετούς δραστηριότητάς του, το Πολυφωνικό Τροχόσπιτο συνέβαλε αποφασιστικά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της πρακτικής και στην ενίσχυση του σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον. 



Τη συγκρότηση και επιστημονική τεκμηρίωση του φακέλου υποψηφιότητας, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως υποδειγματική από το αρμόδιο όργανο της Σύμβασης, ανέλαβαν από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ η Bίλλυ Φωτοπούλου (Villy Fotopoulou) o Ιωάννης Δρίνης (Drinis Ioannis και η Ιωάννα Τζαβάρα (@Ioanna Tzavara) , ενώ από την πλευρά του Πολυφωνικού Καραβανιού (Πολυφωνικο Καραβανι / Polyphonic Caravan) ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης και η Αλίκη Γκανά.

Θερμά Συγχαρητήρια σε όλους/ες!!!



Παρακαλούμε δείτε εδώ τη σχετική απόφαση εγγραφής:

https://ich.unesco.org/.../polyphonic-caravan-researching...

και εδώ το αναλυτικό Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ: https://www.culture.gov.gr/.../Inf.../SitePages/view.aspx...

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου