.

τα μαθήματα παραδοσιακών χορών παραδίδονται κάθε Πέμπτη, ώρα 7.00μμ, σε αίθουσα του Συναυλιακού χώρου «Μ. Δημητριάδη», Αδειμάντου 12, στην Κόρινθο. Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 27410-25298 και 6944445132

3D

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017

Από τη δράση του συλλόγου μας τη χρονιά που πέρασε, πριν και μετά τις αρχαιρεσίες του Απρίλη1.ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ  ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «Θ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ» ΚΑΙ ΜΟΝΗΣ ΤΣΟΥΚΑΣΜεταξύ του προέδρου του Συλλόγου κ.Βαγγέλη Ματάτση και του Πανεπιστημιακού καθηγητή-ομιλητή κ. Παναγιώτη Νούτσου, ο τιμώμενος γλύπτης κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης έχει το λόγο.
           Μία πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη εκδήλωση διοργάνωσε με επιτυχία, στις  4/12/16 στην Κόρινθο, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος». Στόχος η προβολή και η προσέγγιση  δύο σπουδαίων μνημείων Τέχνης και Πολιτισμού, μεγάλου εικαστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος που έχουν κοινή έδρα το Ελληνικό Ιωαννίνων: Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης» και η Βυζαντινή Μονή Τσούκας.          
Με ομιλητές τον πανεπιστημιακό καθηγητή Παναγιώτη Νούτσο και τον ιδρυτή του Μουσείου, γλύπτη, ομότιμο καθηγητή της ΑΣΚΤ Αθηνών κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη  τα θέματα αναπτύχθηκαν  μεστά και  περιεκτικά, προκαλώντας το ενδιαφέρον και την προσοχή του κοινού. Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η προβολή σχετικού βίντεο-ντοκιμαντέρ και φωτογραφιών πλήρους ξενάγησης στους  χώρους αυτούς και ειδικά του Μουσείου. 

η έφορος Δημοσίων Σχέσεων Ι.Κασίμη
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του διοργανωτή φορέα, αρχιτέκτονας Βαγγέλης Ν. Ματάτσης,  έδωσε το στίγμα της σκοπιμότητας της προσπάθειας αυτής λέγοντας:               «λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα που κομίζουν μήνυμα Ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών του πλανήτη μας κι ελάχιστο χρόνο μετά από τις τραγικές συνέπειες της λεγόμενης Παγκοσμιοποίησης, Της νέας τάξης πραγμάτων  και των εστιών πολέμου, που αυτές προκαλούν, όπως εκείνη της Συρίας  που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε μια χοάνη προσφυγιάς  και ξεσπιτωμένων ανθρώπων, εμείς  βρισκόμαστε , εδώ, επιμένοντας στην προάσπιση αρχών και αξιών απαράβατων  και αναμφισβήτητων, ανά τους αιώνες,  όπως η ανθρωπιά και η Αλληλεγγύη,  ο σεβασμός στα ήθη και τα έθιμα, η διατήρηση και η συνέχεια της παράδοσής μας. 
Ο Σύλλογός μας συνεχίζει αμείωτα τη δράση του, προσκαλώντας κάθε μέρα και περισσότερους συμπατριώτες μας για συμμετοχή και προσφορά στο έργο του. Ως επιστέγασμα των συλλογικών και των ατομικών μας προσπαθειών, στα πλαίσια της δράσης του πάντα, ήρθε το καλοκαίρι που μας πέρασε και η πρόταση του Δήμου Σμύρνης                                                                                                          
για συμμετοχή στο 11ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ  παραδοσιακών χορών, όπου βιώσαμε, όσοι πήγαμε, μία καταπληκτική εμπειρία συνεύρεσης και συμφιλίωσης  με τους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων, μακριά από φιλοπολεμικές,  επεκτατικές ή άλλες βλέψεις και σκοπιμότητες. Σας μεταφέρουμε το φιλελληνισμό που επέδειξαν όσοι μας υποδέχτηκαν εκεί με χαρακτηριστική στάση και επιθυμία φωτογράφισης , κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία!
Η σημερινή μας «απόδραση» έχει δύο προορισμούς, κοινής προέλευσης: Την περίφημη Βυζαντινή μονή  «Τσούκας» και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης», δύο αξιόλογους πόλους έλξης  περιηγητών στην μία και μοναδική έδρα τους, το Ελληνικό Ιωαννίνων.
 Τι πιο ωραίο, σκόπιμο και αποτελεσματικό να γινόμαστε εμείς, οι απόδημοι Ηπειρώτες στους τόπους της μετανάστευσής μας, εξωτερικής ή εσωτερικής, πρεσβευτές  και κομιστές της φήμης κάθε αξιόλογου έργου που υπάρχει ή που γίνεται στην Ήπειρο και το δίχως άλλο συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη και την προβολή της».

το χορευτικό του Συλλόγου  επί σκηνής!
Μεταξύ των ομιλιών, των προβολών και της απονομής  τιμητικής αναμνηστικής πλακέτας στον γλύπτη Θ. Παπαγιάννη, η εμφάνιση του νεοσύστατου χορευτικού τμήματος του Συλλόγου, καθώς και του παιδικού χορευτικού του Ομίλου Αλμυρής που φιλοξένησε και τα λίγα παιδιά του «παιδικού» του Συλλόγου στο ξεκίνημά τους και τα δυο υπό την διδασκαλία της Παναγιώτας Μικρού, προσέδωσε τον πρέποντα εορταστικό και συνάμα  παραδοσιακό τόνο, στην εκδήλωση. Ο άψογος συντονισμός από την Ιωάννα Κασίμη ολοκλήρωσε την θετική εικόνα της όλης διοργάνωσης. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Θ. Παπαγιάννης παρέλαβε την τιμητική πλακέτα που του απονεμήθηκε, ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Συλλόγου και υπογράμμισε τη σημασία και την αναγκαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών στήριξης και προβολής  Φορέων και Μνημείων της Ηπείρου, για την ανάπτυξη και την προκοπή της.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε και η παρουσίαση του Συλλεκτικού Ημερολογίου 2017, που περιλαμβάνει έργα «Από τ’ αποκαΐδια του Πολυτεχνείου», μια εξαιρετική προσφορά του γλύπτη Θ. Παπαγιάννη, στους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος».

 2.  Παρουσίαση του βιβλίου «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου» του Γ.Καλπούζου
 
Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος πλαισιωμένος από μέλη του  Δ.Σ. και  του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας
 Η έκδοση και η κυκλοφορία του μυθιστορήματος «Σέρρα- η ψυχή του Πόντου» του γνωστού Αρτινού συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου  και η παρουσίασή του στην Κόρινθο , όπως άλλωστε συνέβη  και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, μας έδωσε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε από κοντά και να θαυμάσουμε όχι μόνο τη μαγική του πέννα αλλά και το αφηγηματικό του ταπεραμέντο και τη γοητευτική του προσωπικότητα,  που στην κυριολεξία μας σαγήνευσαν και μας μάγεψαν. Το συναρπαστικό αυτό, νέο μυθιστόρημα  παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Συναυλιακό χώρο «Μαρία Δημητριάδη», το Σαββατόβραδο 28/1/2017, σε συνδιοργάνωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος», του Συνδέσμου φιλολόγων ν. Κορινθίας, του βιβλιοπωλείου «ΚΙΒΩΤΟΣ» και των εκδόσεων «ΨΥΧΟΓΙΟΣ».    
 Η παρουσίαση, σε πλήρη αντίθεση με τα καθιερωμένα έγινε από τον ίδιο το συγγραφέα,  με χρήση εποπτικού υλικού και προβολή εικόνων και βίντεο των περιοχών και των πόλεων του Πόντου, όπου εκτυλίσσεται και η πλοκή του έργου. Πάνω από μία ώρα η καταπληκτική και απρόσκοπτη ροή του προφορικού του λόγου, ο συνεχής και αδιάλειπτος  ειρμός της σκέψης του, η τεκμηριωμένη ιστορική του άποψη και  η συσσωρευμένη, αντικειμενική γνώση  των γεγονότων, έδωσαν τροφή και έναυσμα  προβληματισμού στο προσηλωμένο κοινό.
Πολυγραφότατος ποιητής και συγγραφέας, ο Γιάννης Καλπούζος, αναγνωρισμένος και αναγνωρίσιμος, αυτή τη φορά καταθέτει στο αναγνωστικό του κοινό, εκτός από τη σπάνια και καλοδουλεμένη συγγραφική του δουλειά, εκτός από την ψυχή του Πόντου, την ίδια του την ψυχή, αποκαλύπτοντάς την σε όλο το μέγεθος και το μεγαλείο της. Δεν είναι τυχαία ο Γιάννης Καλπούζος ένας από τους πλέον δημοφιλείς και λατρεμένους σύγχρονους Νεοέλληνες συγγραφείς, που πολλοί δεν δίστασαν να τον αποκαλέσουν  « Άγιο Δαίμονα της γραφής»!
Το «Σέρρα» θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως μία κιβωτό αναγνωστικών εκπλήξεων. «Η μεστότητα του Καλπούζου πλέον, παίζει με αφοπλιστική άνεση ανάμεσα στις αμέτρητες και απρόσμενες ανατροπές, που διατηρούνται σταθερά μέχρι  την τελευταία σελίδα, τις εναλλαγές αφηγηματικών τρόπων και προσώπων, τον εγκιβωτισμό άλλων λογοτεχνικών ειδών και την καλοδουλεμένη, βασανισμένη γλώσσα, ακόμη και στην επιλογή των ονομάτων των ηρώων. Και όλα αυτά δε μπορούν παρά να θεωρηθούν πολιτιστική κατάθεση και τέχνη υψηλής αξίας. Αυτά έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανύποπτο χρόνο, για το νέο του βιβλίο, η εκπαιδευτικός-βιβλιοκριτικός , Ευδοκία Φανερωμένου, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος» Βαγγέλης Ν. Ματάτσης, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής, ως καλωσόρισμα του συγγραφέα στην Κόρινθο, είπε:
ο Γ.Καλπούζος με τον πρόεδρό μας
«η αποψινή εκδήλωση δεν είναι μια απλή βιβλιοπαρουσίαση αλλά φιλοδοξεί να είναι  η αφετηρία και η πρόκληση για μια περαιτέρω  προσέγγιση του καθενός μας στην παράδοση, την κουλτούρα, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του λαού  μας. Ως γνωστόν, ο Γιάννης Καλπούζος αρέσκεται σε κάτι τέτοιο και το έχει αποδείξει με την λογοτεχνική του δημιουργία, που χαρακτηρίζεται από μία ιστορική, επική και συνάμα μυθοπλαστική χροιά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μας τιμάτε με την αθρόα συμμετοχή και παρουσία σας και χαίρομαι διπλά γιατί ο Γιάννης Καλπούζος, εκτός από την πανελλήνια εμβέλεια, που καθόλου τυχαία και πολύ δίκαια έχει κατακτήσει, εκτός από την διεθνή ακτινοβολία που αποκτά σταδιακά με την διεύρυνση της μετάφρασης του έργου του σε διάφορες γλώσσες του κόσμου (Τούρκικα-πολωνικά-Αραβικά κ. άλλες), τυχαίνει να είναι και κοντοχωριανός και συμπατριώτης μου, Αρτινός δηλαδή,  κι αυτό με κάνει πολύ περήφανο κι ευτυχή για το αποψινό μας αντάμωμα».
 Περήφανοι και πανευτυχείς νοιώσαμε κι όλοι, όσοι παραβρεθήκαμε σε κείνο το αντάμωμα, ειδικά οι φανατικοί του αναγνώστες που κατά πλήθη συρρεύσανε στο χώρο, με τα βιβλία του υπό μάλης, προς υπογραφήν!

3.ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ- ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ KΟΡΙΝΘΙΑΣ “Η ΠΙΝΔΟΣ” 
 


Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/2/2017, στην Κόρινθο , η κοπή πίτας και η ετήσια συνεστίαση του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «Η ΠΙΝΔΟΣ», που άρχισε στις 12 το μεσημέρι και έληξε αισίως στις 9.00 το βράδυ!
Η προσέλευση των φίλων και των μελών του Συλλόγου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ η εμφάνιση του χορευτικού του και η συγκρότηση  της παραδοσιακής ορχήστρας από νέους, ταλαντούχους καλλιτέχνες που έπαιξαν με κέφι και ζωντάνια απερίγραπτη, επί εννέα συνεχόμενες ώρες, έδωσαν  μιαν άλλη διάσταση στην όλη εκδήλωση. Ο περίφημος Κωσταγιώργος Κώστας στο βιολί κι ο Γεραγόρης Βασίλης στο κλαρίνο, με το σύνολο του επιτελείου τους (λαούτο, ντέφι, τραγουδιστή) αλλά και οι δύο αδελφοί Κόντη, που συμμετείχαν εξαιρετικά, στην κυριολεξία έκλεψαν την παράσταση.


 Όσοι πήραν μέρος απόλαυσαν, μέσα σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας , το πλούσιο και γευστικό μενού, το καλό κρασί, το χορό και το τραγούδι.. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι βουλευτές του νομού Μαρία Θελερίτη και Χρίστος Δήμας, ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξ. Πνευματικός, ο σύμβουλος Δημοσίων σχέσεων Περιφέρειας Πελοποννήσου Απόστ. Παπαφωτίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Βασ. Νανόπουλος, ο εκπρόσωπος της Π.Σ.Ε. Γιάννης Νάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κορινθίας κ. Γιώργ. Ιωσηφίδης,  δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.
 
 4. «Η πίτα του Ηπειρώτη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας!

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 12/1/2017, στο ΣΕΦ,  το μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα των χορευτικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων των Ηπειρωτών, που υπάρχουν και δρουν ανά την Ελλάδα, στα πλαίσια της εκδήλωσης «η πίτα του Ηπειρώτη» που διοργάνωσε η Π.Σ.Ε. 
Πάνω από 2.500 χορευτές πήραν μέρος κι ανάμεσά τους και το χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος» (παιδιά και ενήλικες) που, υπό την καθοδήγηση της  χοροδιδασκάλισσας Παναγιώτας Μικρού, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό.
Πολυμελής και καλλίφωνη η χορωδία της ΠΣΕ πήρε κι αυτή ενεργό μέρος,αποδίδοντας με επιτυχία, έναν ικανό  αριθμό δημοτικών μας τραγουδιών.

Μεγάλοι δάσκαλοι της Δημοτικής μας μουσικής παράδοσης, μεταξύ των οποίων ο Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Σταύρος Καψάλης, ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Σάββας Σιάτρας κ.α.  παρέλασαν στη σκηνή, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης και συναρπάζοντας το κοινό του κατάμεστου Σταδίου.       
πλαισιώνοντας τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον Νίκο Φιλιππίδη
 Πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι τίμησαν με την παρουσία τους την Π.Σ.Ε. μεταξύ των οποίων η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης  καθώς και  βουλευτές της Ηπείρου.
Με τη σειρά της η ΠΣΕ τίμησε σπουδαίους Ηπειρώτες επιστήμονες που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις έληξαν αργά το απόγευμα, αφήνοντας έναν γλυκό και νοσταλγικό  απόηχο κλαρίνου και παραδοσιακής μουσικής στα αυτιά και την καρδιά όσων πήραν μέρος σε αυτές.5.TO "KAΓΚΕΛΑΡΙ" ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ!


Μετά την παράσταση ο χορός μεταφέρθηκε στο προαύλειο της εκκλησίας
  
   Το πρωτότυπο αυτό έθιμο της Ηπείρου αναβίωσε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κορινθίας «Η Πίνδος» σε μια πλούσια πολιτιστική εκδήλωση που έκλεισε μέσα της θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακά τραγούδια αλλά και χορούς από μαθητές του Β’ Γυμνασίου Άρτας, τους «Μερακλήδες» της Άρτας, το Σύλλογο των Αμμοτοπιτών και το χορευτικό του Συλλόγου  Ηπειρωτών Κορινθίας.  Μετά το θερμό καλωσόρισμα του Κορινθιακού κοινού, από την ταμία του Συλλόγου Τσίγκου Μαρία, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος κ. Βαγγέλης Ματάτσης που μεταξύ άλλων τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη της συσπείρωσης, της συλλογικότητας και της Αλληλεγγύης. 

πρόβα χορευτικού λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης
   Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Βασίλης Γκαρτζώνης, η ψυχή της κίνησης αυτής, ο οποίος ανέλυσε τη σπουδαιότητα του εθίμου. Κατά τα λεγόμενά του το Καγκελάρι, που παρ’ ότι απλός δεν παύει να είναι γραφικός και εντυπωσιακός χορός, πήρε στοιχεία από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια , αναπτύχθηκε στη συνέχεια επί Τουρκοκρατίας στις γιορτές της αγάπης και φούντωσε, κυριολεκτικά, μετά τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, το 1699, οπότε δόθηκαν κάποια προνόμια, κυρίως θρησκευτικά στους Έλληνες.

 
Ο Β.Γκαρτζώνης η ψυχή αναβίωσης του εθίμου
Τα «δρώμενα» είναι θεατροποιημένα τραγούδια από το «Καγκελάρι» το οποίο αναπτύχθηκε, κυρίως, στους οδικούς άξονες γύρω από Άρτα-Γιάννενα-Πρέβεζα γιατί εκεί υπήρχαν πολλά Τουρκικά φυλάκια και  η ανάγκη της συνθηματικής επικοινωνίας ήταν πιο επιτακτική. 
Γι αυτό το λόγο στα χωριά των συγκεκριμένων αξόνων σώζονται, αριθμητικά, πολύ περισσότερα τραγούδια, απ’ ότι σε άλλα χωριά όπου συναντάμε ένα-δύο μονάχα.
η ταμίας και υπεύθυνη του χορευτικού Μ. Τσίγκου

Πριν από τα θεατρικά δρώμενα, πήρε το λόγο η κ. Παππά Αναστασία, καθηγήτρια-συνοδός των μαθητών του Β’ Γυμνασίου Άρτας  και αναφέρθηκε, ακριβώς, στην υλοποίηση  αυτού του προγράμματος. Ακολούθησαν εναλλάξ, χοροί, τραγούδια, απαγγελία-ανάλυση των δημοτικών στίχων των τραγουδιών και θεατρικά δρώμενα και κάπου στο κλείσιμο η παρουσίαση του χορευτικού του Συλλόγου των Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος» από τη γραμματέα του, κ. Αμαλία Σούκουλη. Με το συγκλονιστικό τραγούδι της ξενιτιάς  ολοκληρώθηκαν οι «εσωτερικές»  παραστάσεις κι ακολούθησε το «καγκέλι» στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου πήραν μέρος όλοι οι παρευρισκόμενοι.


      το κοινό που παρακολούθησε την αναβίωση του εθίμου πολυπληθές  και αρκετοί οι επίσημοι που τίμησαν το Σύλλογο με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών, ο παπα-Γρηγόρης, ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλεξανδρος Πνευματικός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δημήτρης Παρτσινέβελος, η πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης 
Κορίνθου, κ. Βασιλική Ευστρατιάδου,  ο κ. Χρήστος Δημητρόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμέρκων κ.α. 

      
    6.ΣΕΛΛΑΣΙΑ, ΟΙΝΟΥΝΤΙΑ 2017 Στις 19 Ιούλη 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Σελλασία της Σπάρτης το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών σε συνδιοργάνωση  ΝΠΠΠ Δήμου Σπάρτης & του Συλλόγου Π.ΕΠ.Σελλασίας. 
 

 
Στο Φεστιβάλ εμφανίστηκε μεταξύ άλλων και το  Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας  "Η ΠΙΝΔΟΣ" που  απέσπασε δίκαια το χειροκρότημα του κοινού της Λακωνίας.
Αρχή φόρμας


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή Ιούλη 2017, στο ορεινό, ελατοσκέπαστο Σαραντάπηχο  Κορινθίας ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ "Η ΠΙΝΔΟΣ" και ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΟΓΚΑ ΣΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ, ΣΧΕΔΟΝ ,ΣΥΣΣΩΜΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ, ΣΥΝΕΠΗΡΕ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΈΝΩΝ...


 
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΧΟΡΕΥΤΕΣ
 
ΑΞΙΖΟΥΝ ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΓΟΓΟΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΑΝ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! ΟΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΥΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ,ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ.
ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ  ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΡΑΙΝΑ, ΟΠΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕ Η κ. ΙΣΑΡΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ Η κ. ΙΣΑΡΗ  ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ κ. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΤΑΤΣΗΣ
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μία διήμερη εξόρμηση του Συλλόγου μας στα ειδυλλιακά τοπία της Ηπείρου και στη Μουσικο-χορευτική της παράδοση! 


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΠΡΑΙΝΑΣ ΣΕΙΡΑ ΕΙΧΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟΝ "ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ" ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Κόπραινα-'Αρτα-Πέτα Άρτας-Γιάννενα και Λούρος: Πέντε σπουδαίοι σταθμοί με Ιστορία, Τέχνη, Πολιτισμό και φυσική ομορφιά! 
 
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΕΤΑ ΑΡΤΑΣ
 
ΟΙ "ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ" ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΠΟΜΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΑ
 
ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΑ
Αφορμή γι αυτή την εξόρμηση στάθηκε η πρόσκληση του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτα για συμμετοχή του χορευτικού του Συλλόγου μας στο 1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ στο Πέτα, γεγονός που στέφθηκε από επιτυχία με την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλισσας κ.Σοφίας Σπυροπούλου.

 Το Σάββατο 02.09.2017 το χορευτικό του Συλλόγου μας αναδιοργανωμένο και δυναμικό υπό τη διδασκαλία της κ. Σοφίας Σπυροπούλου πήρε μέρος στο 1ο Φεστιβάλ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ 5 ΗΠΕΙΡΩΝ" που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον ΟΜΙΛΛΟ για την ΟΥΝΕΣΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ & από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ. Εντύπωση προκάλεσε η ενθουσιώδης υποδοχή που του επιφύλαξε το κοινό καθώς και το θερμό του χειροκρότημα! 


10.  ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «MEINAME EMEIΣ…»  του Σωτήρη Λ. Δημητρίου

Επιτυχία σημείωσε το Σάββατο 14.10.17 η παρουσίαση του βιβλίου "Μείναμε εμείς..." του Ηπειρώτη συγγραφέα Σωτήρη Λ. Δημητρίου, που έλαβε χώρα, στο Συναυλιακό χώρο "Μ. Δημητριάδη". Πρόκειται για ένα βιβλίο όπου, μέσα από τις εξιστορήσεις των παππούδων της περιοχής Αγ. Μαρίνας Θεσπρωτίας, της ιδιαίτερης πατρίδας του συγγραφέα, που με πολύ αγάπη και φροντίδα περισυνέλεξε ο ίδιος, αναδεικνύονται αυθεντικά και "δωρικά" οι απελευθερωτικοί αγώνες της παραμεθόριας Ηπείρου, κατά των Τουρκαλβανών κατακτητών, από το 1780 έως το 1944. 
Την εκδήλωση του Συλλόγου τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Οικονομικών, Δ.Παρτσινέβελος και Μιχάλης Χατζής, αντίστοιχα, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ν.Κορινθίας Βαρβάρα Αγγιστριώτη, η γ. γραμματέας του Συνδέσμου φιλολόγων ν. Κορινθίας κ. Μαριλένα Ρουμπέκα, ο επιχειρηματίας Δημαψωματιώτης, χορηγός του Συλλόγου μας και υποψήφιος, επικεφαλής συνδυασμού στις επικείμενες αρχαιρεσίες του Εμπορικού Επιμελητηρίου ν. Κορινθίας κ.α. Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά όλους τους παρευρεθέντες για την τιμή της παρουσίας τους!


                       
 11. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΠΟΙΗΤΗ CESARE PAVESE: «Θα ΄ρθει ο θάνατος και θα ‘χει τα μάτια σου-Verrá la morte e avrá I tuoi occhi»
Mε πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο,25/11/2017, στον πολιτιστικό πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής", στα Γιάννενα, ένα μοναδικό  αφιέρωμα στον Ιταλό ποιητή Cesare Pavese που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογός μας με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, την ΕΛΣΗ (Εταιρεία Λογοτεχνών και συγγραφέων Ηπείρου), το Σύλλογο Ελληνο-ιταλικής φιλίας Ν. Ιωαννίνων και το κέντρο ξένων γλωσσών Ιταλικά «ΒIANCO».

 

 η φίλη του Συλλόγου μας ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου στην οποία οφείλουμε ευχαρειστίες για την πρόταση συνδιοργάνωσης που δεχτήκαμε.

ο ηθοποιός Φώτης Γιωτάκης και η σκηνοθέτης  Γιάννα Κούλα

ο Γουλιέλμο Μπιάνκο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνο-Ιταλικής φιλίας Ν.Ιωαννίνων
Ο πρόεδρός μας Βαγγέλης Ματάτσης, η ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου, ο ηθοποιός Φώτης Γιωτάκης, η σκηνοθέτης Γιάννα Κούλα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοιταλικής φιλίας Γουλιέλμο Μπιάνκο.
 Άξια συγχαρητηρίων η προσεγμένη δουλειά  της Γιάννας Κούλα, η οποία είχε την σκηνοθετική επιμέλεια κι αξιοθαύμαστη η σκηνική παρουσία των ερασιτεχνών ηθοποιών (Φ. Γιωτάκη, Ελένης Κολοκούρη, Ρούλας Στάθη, Σωτηρίας Τζιούρη και Γιώργου Παππά) καθώς  και των μουσικών ( Αλέξη Μπάγια-κιθάρα και Αντώνη Καρασταμάτη-κρουστά),  που πήραν μέρος στο καλλιτεχνικό σκέλος του αφιερώματος.
ο Αλέξης Μπάγιας στην κιθάρα


 Η ζεστή αίθουσα του πολυχώρου πλημμύρισε από κόσμο παρά την ταυτόχρονη πραγματοποίηση πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη. Το κοινό ένθερμο και ενθουσιασμένο καταχειροκρότησε την άρτια οργανωμένη, από κάθε άποψη, εκδήλωση.
ο κρουστός Αντώνης Καρασταμάτης


 Από το Σύλλογο Ηπειρωτών Κορινθίας  παρευρέθη ο πρόεδρος κ. Βαγγέλης Ματάτσης με τη σύζυγό του, ο οποίος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Δ.Σ και αναφέρθηκε εν συντομία στην πολύχρονη δράση και τη δυναμική του παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού Κορινθίας


ο πρόεδρός μας Βαγγέλης Ματάτσης με τον Πανεπιστημιακό καθηγητή-πρόεδρο της ΕΛΣΗ Απόστολο Παπαιωάννου


Τον λόγο , είχαν πάρει, επίσης, λίγο πριν, η ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου, στην οποία οφείλεται η ιδέα αλλά και η υλοποίηση αυτού του αφιερώματος, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Συλλόγου Γουλιέλμο Μπιάνκο, βασικός συντελεστής , επίσης και ο πρόεδρος της ΕΛΣΗ και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Απόστολος Παπαϊωάννου, ο οποίος και έκλεισε την εκδήλωση με έναν μεστό, ουσιώδη και εντυπωσιακό τρόπο.


 12. ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ με ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ και άλλες «Ιστορίες βρεγμένες με αλμύρα» 
 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ,18/12/17,στο Συναυλιακό χώρο "Μ.Δημητριάδη" το οικολογικό-λογοτεχνικό αφιέρωμα στον υδροβιότοπο του Αμβρακικού κόλπου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κορινθίας "η Πίνδος". 

Παρόντες οι συγγραφείς Νίκος Πανέλλης, Βαγγέλης Κούτας και ο δημοσιογράφος –εκδότης Ανδρέας Ρίζος, που μίλησαν για το βιβλίο. Παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο κ. Γιάννης Νάκης εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορίνθου κ. Νίκος Σταυρέλης, η αντιπρόεδρος και η γραμματέας του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου κ.κ. Βαρβάρα Αγγιστριώτη και Ζωή Ασλαμαντζίδου, αντίστοιχα, η φίλη του Συλλόγου, δικηγόρος κ. Δήμητρα Νάκου κ.α.
           ο κ.Γιάννης Νάκης εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος


Με ενδιαφέρουσες προβολές φωτογραφιών, εικόνων και βίντεο και με ανάγνωση διηγημάτων από το βιβλίο του Νίκου Πανέλλη «Ιστορίες βρεγμένες με αλμύρα», από τους ηθοποιούς της Λέσχης Φίλων θεάτρου «ΕΚΦΡΑΣΗ» Αγαμέμνονα Χαρίτονα (Γιαννιώτη, μέλος του Συλλόγου μας και ιδρυτή της Λέσχης) και Λένα Αλεβίζου.
ο δημοσιογράφος-εκδότης Ανδρέας Ρίζος και ο συγγραφέας Βαγγέλης Κούτας, οι δύο βασικοί ομιλητές
 


ο πρόεδρος Βαγγέλης Ματάτσης στο βήμα

η έφορος Δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Ιωάννα Κασίμη συντονίζει  την εκδήλωση

ο συγγραφέας Βαγγέλης Κούτας έχει το λόγοΓ.Νάκης, Β.Κούτας, Ν.Πανέλλης, Ανδρ.Ρίζος, Β.Ματάτσης,Ν. Σταυρέλλης,Ιωάννα Κασίμη, Λένα Αλεβίζου, Αγαμέμνων Χαρίτων και Ηρακλής Τσάνης

Ο συγγραφέας Ν.Πανέλλης δέχεται τα συγχαρητήρια της κ. Ζαλοκώστα-Δημάκου

Αντιπροσωπεία  του Συνδέσμου πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου ν. Κορινθίας τίμησε το Σύλλογο Ηπειρωτών με την παρουσία της (η αντιπρόεδρος κ. Βαρβάρα Αγγιστριώτη, η γ.γραμματέας Ζωή Ασλαματζίδου)
Νίκος Πανέλλης-Ανδρέας Ρίζος και Βαγγέλης Κούτας στο πάνελ της εκδήλωσης

  Ήταν μία ενδιαφέρουσα, ενημερωτική και συνάμα εορταστική βραδιά, άρτια οργανωμένη από το Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών και άψογα συντονισμένη από την Έφορο Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου μας κ. Ιωάννα Κασσίμη, που άφησε άκρως ικανοποιημένο το κοινό που την παρακολούθησε. Στην σύντομη τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Βαγγέλης Ν. Ματάτσης, αναφέρθηκε  επιγραμματικά στις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν από την πλευρά της Πολιτείας και ειδικά της Περιφέρειας Ηπείρου ώστε να προστατευτεί και να διατηρήσει τον πλούτο του ο θαυμαστός υδροβιότοπος του Αμβρακικού Κόλπου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου